De squat is een van de meest effectieve en veelzijdige oefeningen die je kunt doen in de sportschool. Het is een samengestelde beweging die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt en daardoor een essentiële oefening is in vrijwel elk trainingsprogramma. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten squats en de specifieke spiergroepen die ze targeten. Of je nu een beginner bent die net begint met krachttraining of een ervaren sporter die zijn squats naar een hoger niveau wil tillen, er is voor elk wat wils. Laten we duiken in de wereld van squats!

1. Bodyweight Squat:
De bodyweight squat is de basisvorm van de squat en is een geweldige keuze voor beginners. Deze variant vereist geen extra gewichten en maakt gebruik van je eigen lichaamsgewicht om je spieren te trainen. Als je al wat verder gevorderd bent dan kun je deze uiteraard uitbouwen tot een barbell back squat. De belangrijkste spiergroepen die hierbij worden aangesproken zijn:

– Quadriceps (voorkant van de dijen)
– Hamstrings (achterkant van de dijen)
– Gluteus maximus (bilspieren)
– Kuiten

2. Goblet Squat:
De goblet squat is een variatie waarbij je een dumbbell of kettlebell vasthoudt voor je borst. Deze squat is geweldig om de techniek te verbeteren en de spieren rondom je core extra te activeren. De belangrijkste spiergroepen die hierbij worden aangesproken zijn:

– Quadriceps
– Hamstrings
– Gluteus maximus
– Core (buik- en rugspieren)

3. Sumo Squat:
De sumo squat is een variant waarbij je je voeten breder plaatst dan bij de traditionele squat en je tenen naar buiten wijzen. Deze squat legt meer nadruk op de binnenste dijspieren en de bilspieren. De belangrijkste spiergroepen die hierbij worden aangesproken zijn:

– Quadriceps
– Hamstrings
– Gluteus maximus (vooral de buitenste bilspieren)
– Adductoren (binnenste dijspieren)

4. Bulgarian Split Squat:
De Bulgarian split squat is een uitdagende variant waarbij je een been naar voren plaatst en het andere been op een verhoogd platform achter je laat rusten. Hierdoor wordt de nadruk gelegd op één been tegelijk, wat de stabiliteit en kracht verbetert. De belangrijkste spiergroepen die hierbij worden aangesproken zijn:

– Quadriceps
– Hamstrings
– Gluteus maximus
– Kuiten
– Heupabductoren (buitenste heupspieren)

Oftewel, squats zijn een geweldige oefening om meerdere spiergroepen tegelijkertijd te trainen. Door de verschillende soorten squats in je trainingsroutine op te nemen, kun je de nadruk leggen op specifieke spiergroepen en je algehele kracht en stabiliteit verbeteren. Of je nu op zoek bent naar kracht, spiermassa of gewoon je algehele fitheid wilt verbeteren.