Veel mensen hebben in de winter last van een winterdip. Dit wordt veroorzaakt door een vermindering van daglicht dat je tot je neemt. Er zijn verschillende manieren om je dipje zo kort mogelijk te maken of zelfs helemaal te voorkomen. In deze blog vertel ik je meer hierover.

Beweeg en sport
Allereerst: beweeg (en ga sporten)!! Wanneer je beweegt komen er verschillende stofjes vrij in je lichaam. Dit zijn onder andere dopamine, serotonine en endorfine. Dit zijn allemaal stoffen die zorgen voor minder stress, verhoogde motivatie, meer zelfvertrouwen en een goed humeur. Allemaal dingen waar velen van ons moeite mee hebben wanneer de donkere dagen eraan komen.

Ga naar buiten!
Omdat de winterdip samenhangt met een vermindering van daglicht is het verstandig om iedere dag bewust buiten te zijn. Als het weer het toestaat, loop dan met ontblote onderarmen, zodat je meer daglicht tot je neemt.

Voeding
Ook met je voeding kun je ervoor zorgen dat je minder moe bent en dus energieker de dag doorkomt. Eet daarbij vooral wat het seizoen te bieden heeft, dit is wat ons lichaam nu vooral nodig heeft. En ja, ook een warme chocomelk mag hier af en toe bij, maar beperk het aantal producten met toegevoegde suikers.
Iets wat nog weinig mensen doen is het bij slikken van vitamine D. Dit wordt voor iedere volwassen Nederlander aangeraden, omdat we hiervan allemaal tekort binnenkrijgen in de winter. Dit wordt namelijk aangemaakt wanneer je huid in aanraking komt met de zon; waar we dus te weinig van krijgen in de winter. (raadpleeg echter altijd een arts als je twijfelt of het voor jou geschikt is).

Nachtrust
Vooral in de winter mogen we iets meer nachtrust geven aan onszelf. Wees dus soms wat strenger voor jezelf en blijf niet te lang op je telefoon scrollen of achter de tv hangen. Pak liever een boek, tijdschrift of ga met een maskertje op de bank een podcast luisteren. Je zal hierdoor sneller aan je lichaam voelen of je al moe bent.

Kortom, genoeg opties om met een goed gevoel de winter door te komen! Mocht je toch veel last hebben van de winterdip raadpleeg dan je huisarts